6 Kasım 2013 Çarşamba

Acunetix Web Vulnerabillity Scanner Özellikleri ve Kurulumu

Günümüzde büyük internet siteleri on binlerce üyesinin bilgilerini muhafaza etmektedir. Bilgilerin çalınması gerek firmanın gerekse de kişisel bilgisi çalınan kullanıcıyı zor duruma sokar. Bu da bize büyük internet sitelerinin sorumluluklarının büyük olduğunu gösterir. Birçok firma web açık tarama programlarıyla, tarama gerçekleştirmekte ve var olan açıklarını düzelterek sorunu gidermektedirler. Acunetix Web Vulnerability Scanner bununla ilgili kurulumu ve kolay kullanımıyla, bir veya birden çok internet sitesini tarayabilen, açıklarını gösteren, takvim oluşturarak taramaları kendi gerçekleştiren, log tutan ve veri trafiğini denetleyen daha bir çok çözümü içinde barındıran bir programdır. Sektörün lideri konumunda bulunan Acunetix Web Vulnerability Scanner (Web Güvenlik Tarayıcısı) taranan web sitelerin açıklarını bularak daha güvenli hale getiriyor.

Acunetix programı ile taranan web sitelerinin var olan açıklarını bulabilirsiniz. Tarama sonucunu da PDF, RTF, REP veya HTML formatları ile raporlayarak bilgisayarınıza kayıt edebilirsiniz.

Web güvenliği konusunda birçok özelliğe sahip olan Acunetix Vulnerability Scanner programının başlıca yedi özelliğinden bahsedeceğim.





İlk olarak Acunetix Vulnerability Scanner programının sahip olduğu Site Crawler özelliği sayesinde taranan web sitenin haritasını çıkarmanızı sağlar. Web sitenizi tarayarak tüm dosyalarını harita olarak çıkartan Acunetix Vulnerability Scanner, haritada göstermiş olduğu dosyaları tarama işlemi sırasında renklendirerek açığın durumunu görmenizde size yardımcı olmaktadır.


Yukarda bulunan ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi sol da bulunan bölüm tarama sonucunda çıkan web sitesine ait dosyaların bulunduğu bölüm ve her dosyanın başında bulunan renkli ünlem işaretleri de o açığın önemini belirtmektedir. Açıkların önemi ve renklerin anlamı da yukarda bulunan ekran görüntüsünün sol tarafında gösterilmektedir.


Acunetix Web Vulnerability Scanner programında bulunan Target Finder özelliği sayesinde kullanıcılar IP aralığını tarama imkânına sahiptirler. Ayrıca HTTP / HTTPS sunucularını tanımlamak için de kullanılırlar.

Acunetix programının sahip olduğu Domain Scanner özelliği ile de kullanıcılarına tarama yapılan sitenin sahip olduğu subdomain leri (alt alan adlarını) listeleme imkânı sunuyor.

Acunetix bunların yanında Blind SQL Injector sayesinde BSQL işlemini otomatik olarak yapabilme özelliğine sahiptir ve http Sniffer özelliği ile log tutabilir, veri trafiği denetleyebilirsiniz.

Acunetix Web Vulnerability Scanner, HTTP/HTTPS request ve response ları analiz edebilir ve HTTP header bilgileri HTTP Editor özelliği sayesinde düzeltilebilir.

Web sitelerinde en sık karşılaşılan açıklar arasında SQL Injection, Blind SQL Injection, Cross Site Scripting, CRLF Injection, Code execution, Directory, Traversal, File Inclusion Authentication bypass vardır. Acunetix, sıkça karşılaşılan bu açıklara çok etkin çözümler üretmektedir.
Ürünün CSA (Client Script Analyzer) motoru ile en son ve karmaşık Ajax/Web 2.0 açıklıklarını bulmak ve bu sayede müdahale etmek mümkün olabiliyor.
Web uygulamasının ön ve arka planını Google Hacking Database ve AcuSensor teknolojisi ile detaylıca tarama ve daha geniş kapsamlı testler yapabilme imkânı sunuyor.
Web güvenliği ile direkt ilgili olan FTP, IMAP, SQL, POP3, Socks, SSH ve Telnet üzerinde şifre açığı taraması yapmaktadır. Bununla birlikte DNS sunucuları üzerinde Open Zone Transfer, Open Recursion ve Cache Poisoning denetimlerinin de yapılabiliyor olması, web güvenliğini ciddi oranda arttırmaktadır.
Bu denetimlerle Web ile ilgili olmayan ancak web güvenliğini ilgilendiren yan sistemler de denetime tabi tutularak güvenlik seviyesi yükseltilmektedir.
Ülkemizde çok yaygın olmasa da listeye eklemediğimiz, Program PHP versiyon, PHP Zend_Hash_Del_Key_or_Index gibi açıkları da bulabilme özelliğine sahiptir.
Ayrıca Acunetix ile ileri seviye sızma testi (penetration test) süreçleri için Acunetix'in HTTP Editor, HTTP Sniffer, HTTP Fuzzer, WVS Scripting Tool ve Blind SQL Injector araçları ile detaylı sızma senaryoları gerçekleştirilebilir.
Web Uygulamalarına Adapte Olabilme Konusunda Acunetix kendini kanıtlamıştır çünkü Captcha, Single Sign On ve Two Factor Authentication desteği ile her türlü Web uygulamasına adapte olabilme özelliğine sahip olan Acunetix, rakiplerine oranla web güvenliğinde çok iyi işler başarmaktadır. Acunetix, değişik lisanslama çeşitlerine sahip olmasından dolayı da rakiplerine kıyasla maliyet avantajı da sağlayabilmektedir.

Bu bölümde sizlere Acunetix Web Vulnerability Scanner’ın kurulumu hakkında bilgi vereceğim.

İlk olarak minimum sistem gereksinimleri ile başlayalım.

İşletim Sistemi:
Windows XP, 2008 Server , Windows 7

Hard diskte en az 512 MB alan
2 GB Ram

Tarayıcı:
Internet Explorer 8, Google Chrome, Mozilla Firefox

Kurulum

            Acunetix Web Vulnerability programının deneme sürümünü buradan indirin.


Acunetix Web Vulnerability Scanner programının deneme sürümünü indirmek için linke tıkladıktan sonra karşınıza yukarda ki ekran çıkacaktır. İlk olarak sizden istenen bilgileri doğru bir şekilde girin ve daha sonra “Download now” a tıklayın.

Not: Bunun sebebi ”Download now” a tıkladıktan sonra programın indirme linkini sizden istenen e-mail adresine yollayacaktır. E-mail adresini yanlış girdiğiniz zaman programın indirme linki elinize ulaşmayacaktır.

            Kurulum dosyasını bilgisayara indirdikten sonra programı bilgisayara kurmak için kurulum dosyasını çalıştırıyoruz.


Kurulum dosyasını çalıştırmamızın üzerine karşımıza Acunetix Web Vulnerability Scanner kurulum sihirbazına hoş geldiniz başlıklı bir pencere çıkacak. “Next” e tıklıyoruz.


Bu sefer ki pencerede karşımıza lisans sözleşmesi çıkıyor. Sözleşmenin altında da iki adet seçenek bulunuyor. Sözleşmeyi kabul ediyorum ( I accept the agreement) işaretledikten sonra tekrar “Next” diyoruz.


Programın kurulacağı yeri programın kendisi otomatik olarak belirlemektedir. Eğer kurulacağı yeri siz kendiniz belirlemek istiyorsanız, “Browse” a tıklayarak programın kurulacağı yeri kendiniz belirleyebilirsiniz.


Sonraki pencerede programın kısa yolunun masaüstüne oluşturulup, oluşturulmayacağı soruluyor. Ben oluşturulsun diyorum ve “Create a desktop icon” u işaretleyerek tekrar “Next” diyorum.


Son olarak bize programın kısa yolunun oluşturulacağı ve yükleneceği yer ile ilgili hatırlatma yapıyor. Program bilgisayara yüklenmeye hazır. Son olarak “Install” diyoruz ve programı bilgisayara yüklüyoruz.

Kullanım

Ben kullanımını anlatma amacı ile resimli anlatım uygulayarak bir web sitesi taraması yapacağım. Bunun yanında da anlatımlarım arasında programla ilgili bilgiler vereceğim. Şimdi, kurulumu tamamladıktan sonra uygulamayı açıyoruz.


Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra ve programı açtıktan sonra ilk olarak sol üstte bulunan ”New Scan“ a tıklıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen pencerede açıklarını taratmak istediğimiz web sitenin adresini başına http:// ekleyerek yazıyoruz ve “Next” diyoruz.


Daha sonra karşımıza yukarda bulunan ekran görüntüsünde ki pencere çıkacaktır. Bu pencerede taramanın profilini ve taramanın ayarlarını yapılandırabilirsiniz. Bu pencere de bulunan ayarlara dokunmayıp default da bırakarak “Next” dediğiniz de program tüm açıkların olabileceği düşüncesiyle kapsamlı bir tarama yapar. Ayrıca bu bölümde de ek olarak yalnız sizin seçmiş olduğunuz açığın taramasını yapar. Eğer bu kısmı da default ayarda bırakırsanız, tüm açıkları otomatik olarak kendisi tarayacaktır.



"Next" dedikten sonra karşımıza çıkan pencerede hedef yani taratmak istediğimiz web sitesi hakkında işletim sistemi, webserver ve teknolojisi hakkında bilgiler, gelecektir. Tekrar "Next" diyerek devam ediyoruz.


Bazı internet siteleri üye girişi yapmadan sitede gezinilmesine kapalı olmasından dolayı o sitede tarama yapamayız. Bu gibi durumlarda Record New Login Sequence ve açılan pencerede gereken işlemleri yapıyoruz. Eğer gerek yoksa da <no login squence> olduğu gibi bırakıyoruz.


“Finish” dedikten sonra uygulama yazdığınız web sitenin açıklarını taramaya başlar. Bunun sonucunda yukarıda kırmızı, turuncu, mavi ve yeşil renklerde linkler verir. Bu linkler taranan internet sitesinde tespit ettiği açıkların taşıdığı riskin değerini temsil etmektedir. Mavi renkte olanlar zararsız açıklardır. Kırmızı renkte olan açıklar ise risk taşıyan açıklardır. Öncelikle müdahale edilmesi gereken açık ise kırmızı renkteki açıklardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder